neděle 10. května 2015

Šupito pesto z medvědího česneku a risotto s pancettou a medvědím česnekem

V dubnu je krásné období medvědího česneku. I když už teď žene do květu,  protože jsem prostě neměla čas (jako vždycky) už nafocený recept zveřejnit, věřím, že s ním ještě stihnete něco udělat. Na jaře totiž každá restaurace, která za něco stojí, nebo se o to alespoň snaží, nabízí aktuálně sezónně různé  medvědovočesnekové dobroty - od polévkových krémů až po těstoviny a risotta. No uznejte, tak můžu já ho vynechat? No nemůžu. Dostala jsem naštěstí obrovskou kopu tohoto zeleného pokladu. Takže hned poté, co vás - doufám - potěším jednoduchým strašně dobrým pestem, které si užijete na těstovinách a třeba v salátové zálivce, se můžete pustit do risotta.

Pesto z medvědího česneku:
dvě  velké hrsti listů medvědího česneku, 2 - 3 lžíce olivového oleje, hrstka piniových semínek (můžete nahradit semínky slunečnice), 30 g parmezánu, troška soli

Rozmixujeme na zelenou kaši. Dáme do skleničky a hodně zalijeme olivovým olejem. Vydrží několik týdnů.

Risotto s medvědím česnekem a pancettou

340 g rýže Arborio (4 porce), nebo jiné vhodné, 1 šalotka, 1 l vývaru, trocha dobrého bílého vína, hrstka nadrobno nasekaného medvědího česneku, parmezán, pár plátků pancetty.

Na olivovém oleji zesklovatíme cibulku a přídáme rýži, zastříkneme trochou bílého vína. Přidáme vývar, který přiléváme naběračkou v průběhu vaření tak, aby ho bylo dostatek, ale rýže "neplavala". Až je rýže "al dente", máme hotovo.  Přidáme nastrouhaný parmezán, sůl, pepř a nasekaný mědvědí česnek (nebo pesto z předchozího receptu). Zároveň si v troubě opečeme dokřupava plátky pancetty, které pak nasekáme nadrobno. Risotto posypeme pancettou a podáváme. S dobrým vínem, které vám zbylo:-)

5 komentářů:

  1. Ahoj,

    velmi mne zaujaly Vaše stránky o vaření, který píšete tak poutavým a čtivým stylem.
    Nevím, zdali jste nakloněna nějaké spolupráci, nicméně ráda bych Vás přeci jen zkusila oslovit.
    Zastupuji klienta, který vede e-shop http://www.znackovenadobi.eu. Ráda bych mu pomohla s propagací, která by spočívala v uveřejnění jednoho článku, jenž by se týkal sortimentu, který e-shop nabízí k prodeji. Článek by měl být na 1 normostranu, s uveřejněním několika odkazů na samotný web. Klient prodává vysoce kvalitní nádobí, které je zárukou také kvalitního jídla.

    Netuším, zdali jste otevřená i takovéto formě spolupráce, ale přesto se ptám, protože se mi Vaše stránky velmi líbí a bylo by pro mého klienta ctí, kdybyste o nás napsala. Můžete jídlo připravit přímo z našeho produktu a poté udělat pár fotografií. Zboží Vám pochopitelně za vyhotovení článku ponecháme.

    Jak jsem tedy již nastínila: jako odměnu Vám mohu nabídnout jakýkoliv produkt ze sekce doplňky: http://www.znackovenadobi.eu/doplnky/, případně dle domluvy i jiný sortiment z našeho e-shopu, který při přípravě pokrmů využijete.
    Dejte mi prosím, co nejdříve vědět.

    Těším se na odpověď

    S pozdravem

    Dara (bulvova@itstudio.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jste milá, stránky jsou hezké a zboží taky. Moc si nabídky i Vaší důvěry vážím, ale blog mám opravdu jako koníčka, na něhož navíc už teď nemám tolik času...Mějte se hezky a ať s Vám daří!

      Vymazat
  2. Mňam! Mňam! Mňam! Též miluju medvědí česnek (já ho baštím i jen tak :-)) a podobné pesto jsem spáchala s para ořechy a bylo tak strašně dobré, že jsem ho uchrtila jen pro sebe :-) Doufám, že se o víkendu ještě dostaneme do lesa, nutně totiž potřebuju další porci medvědočesnekové lásky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madli, dík za milou zprávu. DOufám žes ještě našla a "uchrtila":-)

      Vymazat
  3. Nice post, things explained in details. Thank You.

    OdpovědětVymazat